Hopp til hovedinnhold
Kommunikasjon og kultur

Språket i bruk - refleksjonsoppgaver

En gutt og to jenter spiser lunsj utendørs. De smiler og ler. pekic/E+/Getty Images

Jobb i par og snakk dere gjennom spørsmålene under. 

Oppgaver

 1. Hvordan vil du definere en samtale?
 2. Går det an å dele opp samtaler i ulike typer?
 3. Hva er forskjellen på en formell og en uformell samtale?
 4. Hvordan forandrer vi måten å uttrykke oss på etter situasjonen og hvem vi snakker med?
 5. I hvilke situasjoner vil du bruke disse ytringene: «Få en brus!», «Kan jeg få en brus?», «Kan jeg ikke få en brus, mamma?» Hvorfor er det viktig å ha slike nyanser i språket?
 6. Når du møter noen om morgenen kan du bruke disse ytringene: «Hei!», «Morn!», «God morgen!», «Står til?», «Hvordan har du det i dag?». Hva er det som avgjør hvilken ytring du skal bruke?
 7. Du skal bestille kebab i en kiosk. Hva sier du?
 8. Du er på besøk på hos en venn og vet at de har pizza i fryseren. Hva sier du for å få vennen din til å varme en pizza, slik at du kan spise deg mett?
 9. Hvordan starter du en samtale med en venn du kjenner godt?
 10. Hvordan starter du en samtale med en person du ikke kjenner så godt?
 11. Hvordan starter du en samtale situasjon med en på din alder som du aldri har møtt før? Dere har havnet i en situasjon der det er forventet at dere snakker sammen.
 12. Hva er poenget med small talk?
 13. Hva forventer vi av andre i samtaler? Har du noen gang opplevd at samtalepartneren din oppfører eller prater på en måte som du reagerer negativt på?
 14. Bør vi være ærlige når vi snakker sammen? Hvorfor/hvorfor ikke?
 15. «Det er kaldt her» er en ytring. Finn ut hva den ytringen kan bety i ulike kontekster. Hvordan kan vi vite hvordan vi skal tolke en slik ytring?
 16. Hvordan kan vi gå fram for å komme i prat med en person som vi ikke kjenner, men som vi har veldig lyst til å snakke med? Det kan for eksempel være snakk om et idol eller en potensiell venn eller kjæreste.